Een Open Source CMS (Content Management Systeem) is een CMS waar je geen licentiekosten voor hoeft te betalen. Er zit vaak een grote community achter waardoor zaken als beveiliging een hoge prioriteit genieten. Ook gaat de doorontwikkeling erg snel waardoor je altijd voorop loopt met de laatste trends.

Waarom Open Source

Omdat we kiezen voor snel stappen maken in plaats van onnodig veel tijd verliezen in het wiel opnieuw uitvinden. Open Source systemen zoals WordPress hebben zichzelf bewezen en sluiten prima aan bij Google in een stukje SEO.

Bovendien betaal je geen licentiekosten en kun je snel opstarten en dat betekent dat je bijvoorbeeld de licentiekosten bij andere systemen nu kan investeren in advertenties plaatsen op het internet.

Open Source is dat wel veilig

Een veelvuldig gehoord argument is dat Open Source niet veilig is. Omdat het zo populair is is het natuurlijk een gewild object voor hackers die daarmee miljoenen websites kunnen platleggen. Een zelf gemaakt CMS systeem heeft dit soort problemen vaak niet maar vaak zijn die niet zo geavanceerd.

Betekent het dat je altijd risico loopt? JA, alles wat met internet te maken heeft loopt een risico om gehackt te worden.

Updaten

Wat je dient te doen is ervoor te zorgen dat je je website host bij een stabiele partij die bijvoorbeeld zijn CMS systemen automatisch updaten. Vaak zijn de plugins die geinstalleerd zijn vaak de boosdoeners die onvoldoende beveiligd zijn, gebruik dus plugins van ontwikkelaars die beveiliging en ook de GDPR hoog in het vaandel hebben staan.

Dezelfde logica die je gebruikt om je huis te beveiligen, deur op slot, ramen dicht, geen waardevolle spullen in het zicht is ook van toepassing bij websites. Altijd je website up to date. Zorg voor een goede hosting met een beveiligde SSL verbinding en zorg dat data van je klanten niet open en bloot liggen voor kwaadwillenden.